Αποτελέσματα έργου
Η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη παρέμβαση στο αγροοικοσύστημα του ελαιώνα (εντατική εφαρμογή ψεκασμών κάλυψης χρησιμοποιώντας συχνά τουλάχιστον 2 δραστικές ανά εφαρμογή), οδηγούν σε εξάρσεις εχθρών δευτερεύουσας σημασίας (Dasyneura oleae, Calocoris trivialis κ.α.) ή νέες εισβολές εχθρών (Euzophera bigella) αλλά κυρίως του δάκου κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Συχνά ανιχνεύονται υπολείμματα εγκεκριμένων (π.χ. l-cyhalothrin), ακόμα και απαγορευμένων (fenthion, chlorpyrifos) εντομοκτόνων στο ελαιόλαδο, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι επιστημονικές αναφορές για ανάπτυξη ανθεκτικότητας του εντόμου στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα (πυρεθρίνες ή/και οργανοφωσφορικά). Συνεπώς, η εφαρμογή μεθόδων αντιμετώπισης του δάκου που θα είναι περιβαλλοντικά φιλικές, ελαχιστοποιώντας τη χρήση αγροχημικών, κρίνεται επιτακτική λόγω της απαγόρευσης των οργανοφωσφορικών (π.χ. Fenthion το 2008), αλλά και της σταδιακής απόσυρσης κάποιων πυρεθρινών (έως το 2024).
Το προτεινόμενο έργο αναμένεται να επιτύχει ιδιαιτέρως σημαντικά αποτελέσματα όπως:
- την προστασία της περιοχής ενδιαφέροντος από υπολείμματα φυτοπροστατευτικών, καθώς και της αναβάθμισης του ευρύτερου αγρο-οικοσυστήματος,
- την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του δάκου,
- την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών αειφόρας και φιλο-περιβαλλοντικής γεωργίας και γεωργίας ακριβείας από τους παραγωγούς, καταργώντας πλήρως τους ψεκασμούς κάλυψης,
- τη δημιουργία ενός πρότυπου ελαιώνα αναφοράς για την εκπαίδευση παραγωγών από όλο τον κόσμο,
- την ανάπτυξη οδικού χάρτη με τις βέλτιστες και βιώσιμες πρακτικές προστασίας της ελαιοπαραγωγής από το δάκο.
Η επιτυχής περάτωση του έργου θα προσδώσει στο Συνεταιρισμό ένα ισχυρό brandname, συνεισφέροντας στην ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων (ελαιόλαδο και βρώσιμη ελιά) με υψηλή διατροφική και εμπορική αξία.