Πρότυπος Ελαιώνας Ρουμάτων Διαχείρισης Δάκου
Ο δάκος της ελιάς θεωρείται ο σοβαρότερος εχθρός της ελαιοκαλλιέργειας προκαλώντας ιδιαιτέρως αυξημένη ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου ελαιόλαδου. Λόγω της μεταβολής του κλίματος σε υποτροπικό αλλά και της ανθρώπινης παρέμβασης στο αγροοικοσύστημα του ελαιώνα, παρατηρούνται υψηλοί δακοπληθυσμοί κατα την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί ο μνημειακός ελαιώνας του ΑΓ. Σ. Παλαιών Ρουμάτων όπου παρουσιάζεται συχνά ο κίνδυνος παραγωγής ελαιόλαδου με υποβαθμισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, λόγω αυξημένης δακοπροσβολής, ή λόγω ύπαρξης υπολειμμάτων εντομοκτόνων από την εκτεταμένη και εντατική χρήση χημικών (ψεκασμοί κάλυψης), ενώ αυξάνονται διαρκώς οι επιστημονικές αναφορές για ανάπτυξη ανθεκτικότητας του εντόμου στα εντομοκτόνα.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Στο παρόν έργο προτείνεται ο βέλτιστος συνδυασμός της μαζικής παγίδευσης με δολωματικούς ψεκασμούς ακριβείας (ψεκασμοί μικρού όγκου με χρήση ηλεκτρονικού εξοπλισμού και συστημάτων αυτοματισμού), συνιστώντας την πλέον περιβαλλοντικά φιλική, ολοκληρωμένη, αποδοτική και αποτελεσματική διαχείριση του εντόμου [Integrated Pest Management (IPM)]. Η προσέγγιση αυτή ελαχιστοποιεί τη χρήση αγροχημικών, συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και συνάδει πλήρως με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες περί αειφορικής χρήσης των φυτο-προστατευτικών, συμβάλλοντας στην παραγωγή ασφαλέστερων και ποιοτικότερων τροφίμων με υψηλή διατροφική και εμπορική αξία.
Η καινοτομία του Επιχειρησιακού Σχεδίου αφορά στην τροποποίηση της διαδικασίας διαχείρισης του δάκου της ελιάς. Πρόκειται να εφαρμοστεί μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης του δάκου βασισμένη αποκλειστικά σε φιλο-περιβαλλοντικές τεχνικές. Θα συνδυαστούν η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης με τους από εδάφους δολωματικούς ψεκασμούς ακριβείας και μικρού όγκου διαλύματος με αυτόματες ψεκαστικές διατάξεις, εποχούμενες και επινώτιες. Οι μέθοδοι αυτές θα αντικαταστήσουν ολοκληρωτικά τους ψεκασμούς κάλυψης και τους δολωματικούς ψεκασμούς όπως αυτοί γίνονται σήμερα με συμβατικές ψεκαστικές διατάξεις. Αναμένεται ότι μετά το πέρας της τριετίας εφαρμογής του Ε.Σ., η μέθοδος της μαζικής παγίδευσης θα έχει καταστεί σχεδόν αυτοδύναμη και θα απαιτείται πολύ μικρός αριθμός συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών ακριβείας μικρού όγκου με αποκλειστικά βιολογικά σκευάσματα. Οι ελαιοπαραγωγοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παραγωγή ελαιολάδου – μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας – θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και Ευρωπαϊκούς κανονισμούς που προωθούν τη βιώσιμη και αειφόρα γεωργία, την ελαχιστοποίηση χρήσης αγροχημικών με στόχο την παραγωγή ποιοτικότερων και ασφαλέστερων τροφίμων.